Komplett kertépítés Budapesten

Ez a téma, noha egyértelműnek látszik, mégis hordoz magában anomáliákat. Mindenesetre üdvözletes tény az, hogy a komplett kertépítés Budapest és környékén egyre inkább szorítkozik az egy kertépítő vállalkozóra, mint arra, hogy a különböző feladatokat, különböző vállalkozókra bízzák.
Hogy miért írom ezt? Megvan az oka és a nem is olyan régmúltban keresendő!
Ugyanis nagyjából két évvel ezelőtti időszak előtt az a kertépítési trend uralkodott Budapesten, hogy a kertépítés részfeladatait azokra a vállalkozókra bízták, akik a komplett ajánlattételükben a legjobb árat adták rá. A vállalkozó persze dönthetett róla, hogy elvállalja-e a munkát, vagy sem, de sajnos nem úgy volt, hogy csak úgy álltak sorba a komplett kertépítési munkák akkor éppen Budapesten. Ha túl akarta élni ezt az időszakot, akkor rezsibérért és megélhetési bérért kellett megcsinálni a részfeladatot. Megjegyzésként elmondom, hogy a mai napig bevett árajánlat írási szokás az, hogy a kertépítés egy munkafázisát – azt, amelyikben a legjobb áron tud működni – leárazzák minimumra, és a többi részfeladaton van a haszon.
Szóval úgy nézett ez ki akkor, hogy a kertépítő vállalkozó hétfőn termőföldet hordott be, majd kedden gyepszőnyeget rakott, majd szerdán megint máshol termőföldet hordott be. Ha a számára a termőföld beszerzés, behordás és szakszerű elterítés volt az, amit a legolcsóbban tudott megcsinálni, akkor – mintha erre szakosodott volna – ezt csinálta zömében. Sokan úgy gondolták ezért, hogy szakosodnak is, annak reményében, hogy legalább a túléléshez szükséges mennyiségű megbízást el tudják végezni. Csinálták is ezt jó néhány évig, amíg a piac átrendeződött és a korábbi kommunikációs kapcsolataik is feledésbe merültek. Ők ugyan túléltek, de ma bajban vannak.
Azért vannak bajban ezek a kertépítők ma Budapesten, mert ma a komplett kertépítést keresik az emberek úgy, hogy azt lehetőleg egy, esetleg két vállalkozó csinálja. Ezért még egy kis pénzzel is hajlandóak többet fizetni, de egy kézben szeretnék tudni a kertjük megépítését.

Népszerű bejegyzések